Jelle Slager

Wetenschappers schatten dat vier op de vijf coeliakiepatiënten niet weten dat ze coeliakie hebben, maar misschien wel klachten hebben en dus gebaat zijn bij een glutenvrij dieet. Ik heb nu de kans om bloedmonsters te analyseren van 18.000 personen die het HLA-gen voor coeliakie hebben en die deelnemen aan het langlopende bevolkingsonderzoek Lifelines. Op die manier kunnen we vaststellen welk deel van de bevolking daadwerkelijk coeliakie heeft. We verwachten zo ca. vijfhonderd coeliakiepatiënten op te sporen.

Omdat Lifelines veel gegevens heeft verzameld van haar deelnemers, kunnen we daarmee ook bepalen wat het effect is van niet-vastgestelde coeliakie op de gezondheid en kwaliteit van leven van deze deelnemers.
Tot slot heeft Lifelines op meerdere momenten vragenlijsten en bloed- en ontlastingsmonsters verzameld. Daardoor kunnen we als het ware terug in de tijd: we kunnen zien welke genetische varianten, welke darmbacteriën en welke stoffen in het bloed meer of juist minder aanwezig zijn bij mensen die vijf jaar later coeliakie blijken te hebben. Daardoor kunnen we onderzoeken welke factoren bijdragen aan het ziekteproces en of we daarmee de ziekte ook beter kunnen voorspellen, herkennen en mogelijk voorkomen.

Ik ben gepromoveerd in de microbiologie en heb me de afgelopen jaren ontwikkeld tot een expert op het gebied van de analyse van 'big data' in het coeliakieveld. Verder heb ik als projectmanager en onderzoeker meegewerkt aan andere projecten met Lifelines-deelnemers.
Daarnaast bevind ik me in het UMCG op het snijvlak van het genetica-, microbioom- en coeliakie-onderzoek en durf ik daarom te stellen dat ik voor dit project de juiste persoon op de juiste plek (want onderzoek doe je niet alleen!) ben. In dit project wil ik zowel de oorzaken van coeliakie onderzoeken als het bewustzijn, bij zorgverleners én burgers, vergroten van hoe vaak coeliakie voorkomt in Nederland en wat voor gevolgen dit heeft voor patiënten.