Onze partners

De NCV werkt nauw samen met verschillende partijen. Door samen te werken kunnen we een maximale bijdrage leveren aan de verbetering van kwaliteit van leven van iedereen die om medische redenen glutenvrij moet eten. We stellen onze partners graag aan je voor.

AOECS

De NCV is aangesloten bij de AOECS, de Association of European Coeliac Societies. De AOECS is de eigenaar van het Crossed Grain keurmerk en de NCV geeft deze in sublicentie uit aan producenten in de Benelux. De NCV neemt actief deel aan enkele werkgroepen van de AOECS die zich verdiepen in strategische onderwerpen.

CYE

Coeliac Youth of Europe (CYE) is de jongerenafdeling van de AOECS. CYE organiseert verschillende activiteiten, waaronder het internationale zomerkamp. In 2018 georganiseerd in Nederland door Coeliactive, de jongerenafdeling van de NCV.

Maag Lever Darm Stichting

In 2018 zijn we een samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting gestart om gezamenlijk fondsen te werven voor onderzoek naar coeliakie. In 2019 hebben we de opzet van een campagne verkend, verder uitgewerkt en getoetst bij een aantal mensen uit onze achterban. Met de wetenschappelijke gemeenschap rond coeliakie hebben we bestudeerd voor welk thema we het beste fondsen kunnen werven. We weten uit enquêtes wat patiënten belangrijk vinden, het is vervolgens puzzelen welke onderzoeksrichting daaraan op een echt effectieve manier kan bijdragen. 

Nutrilab & R-Biopharm Nederland

NCV laat vaak producten testen door Nutrilab & R-Biopharm Nederland, want meten is weten. Op basis van de reacties en vragen die ons dagelijks bereiken via dietist@glutenvrij.nl selecteren we een aantal keer per jaar producten binnen een bepaalde categorie. Want vaak staat er glutenvrij, maar is het dat dan ook echt? We meten de hoeveelheid gluten in het product en vergelijken die. Zo krijgen we inzicht in wat er werkelijk in producten zit.

NCV-onderzoek wordt mogelijk gemaakt door onze sponsors Nutrilab en R-Biopharm Nederland. Het onderzoek en de materialen daarvoor worden door deze organisaties ter beschikking gesteld.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum en de Nederlandse Coeliakie Vereniging werken samen om de nieuwe app op het gebied van productinformatie van voedingsmiddelen zo goed mogelijk bruikbaar te maken voor consumenten met een voedselallergie of intolerantie. Het Voedingscentrum maakt hierbij gebruik van de kennis en het netwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Nationaal Schoolontbijt

De NCV is al sinds 2011 vaste partner van het Nationaal Schoolontbijt. We willen er elk jaar voor zorgen dat ook voor kinderen die coeliakie hebben het Schoolontbijt een feestje wordt. Vanaf 2014 zit in het ontbijtpakket een glutenvrij product. Maar elk jaar kregen we de vraag van ouders wanneer er nu eindelijk eens brood (net als bij de niet-glutenvrije kinderen) in het pakket komt. Dat was ook onze wens. We brachten daartoe Bakker Leo in contact met de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt en hielden de fingers crossed. En het is gelukt! Sinds 2019 is er glutenvrij brood in het ontbijtpakket: bruin brood van het merk Bakker Leo!

Ieder(in)

Ieder(in) is een koepelorganisatie van patiëntenverenigingen van onder andere mensen met een chronische ziekte. Tweehonderddertig organisaties zijn bij hen aangesloten. De NCV is ook lid van Ieder(in).