Werk je in de kinderopvang of in het onderwijs?

Een kind dat een glutenvrij dieet moet volgen, vraagt om extra aandacht. Met deze tips helpen we je op weg.

Als je werkzaam bent in de kinderopvang of het onderwijs heb je vast gemerkt dat steeds meer kinderen een glutenvrij dieet moeten volgen. Meestal hebben deze kinderen de auto-immuunziekte coeliakie. De enig mogelijke behandeling bij coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang.

Toename aantal kinderen met coeliakie

Naar schatting hebben in Nederland zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten dat nog niet. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, zo’n 20.000. Dat is het topje van de ijsberg.

De aankomende jaren zul je meer kinderen met een glutenvrij dieet tegenkomen. De landelijke registratie in 2010 liet zien dat er jaarlijks 300 nieuwe diagnoses coeliakie zijn bij kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. Dat betekent 1.2 coeliakiepatiëntjes per 1000 geboren kinderen.

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Eet een kind met coeliakie toch gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm. Sommige kinderen worden daardoor meteen ziek. Anderen reageren minder heftig. Je kunt niets doen om de klachten te verminderen. Belangrijk is om contact op te nemen met de ouders, zodat zij weten wat er aan de hand is. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Zo kun je een soortgelijke situatie in de toekomst voorkomen.

Handige tips

Heb je een kind met coeliakie in de groep, dan vraagt dat om extra aandacht van jou en jouw collega’s. Bij het inkopen doen, bij het bereiden én bij het gebruik van de maaltijden. In het begin kan dat best lastig zijn, maar je zult zien dat het snel went. Om het wat gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips op een rij gezet:

Heb je een vraag over coeliakie of het glutenvrij dieet?

Bel gerust onze diëtist op 035 - 6954003 (maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur) of mail naar dietist@glutenvrij.nl. Stuur voor bestellingen en het toesturen van informatie een mail naar info@glutenvrij.nl