Sluit je aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij

Kunnen gasten lekker en glutenvrij bij jou eten? Dan is het een goed idee om je aan te sluiten bij onze Horeca Alliantie Glutenvrij.

Wil je je onderscheiden in de groeiende markt van mensen met een glutenvrij dieet? Sluit je dan aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Je ontvangt dan het keurmerk Lekker Glutenvrij. De belangrijkste vereiste is dat mensen bij jou lekker en veilig glutenvrij kunnen eten. Doe je ook mee?

Je hebt vast al eens een gast gehad die een glutenvrij dieet moet volgen. Zo'n 500.000 mensen volgens een glutenvrij dieet vanwege coeliakie, glutensensitiviteit (NCGS) of dermatitis herpetiformis. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo'n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Het topje van de ijsberg. Door meer bekendheid over en betere diagnose van coeliakie zal naar verwachting de vraag naar glutenvrije maaltijden in de horeca de aankomende jaren fors toenemen.

Strikt glutenvrij

Mensen met coeliakie volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Want eet iemand met coeliakie gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan beschadigt de dunne darm onmiddellijk.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, bier. en sommige theemerken en frisdranken. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Glutenvrij uit eten

In de meeste restaurants is het met wat aanpassingen mogelijk om glutenvrij te eten. Wij adviseren onze leden om altijd vooraf contact op te nemen met de kok of het hoofd van het bedienend personeel.

Neem je de moeite om een glutenvrij menu te bereiden, dan vraagt dat om extra aandacht van jou en je collega’s. Bij het inkopen, het bereiden én bij het serveren van de maaltijden. Daarvoor alvast dank!

Past het glutenvrije dieet niet in jouw keuken, of wil je geen risico’s nemen, dan kun je mensen doorverwijzen naar één van de restaurants met het keurmerk Lekker Glutenvrij. Zie hiervoor het overzicht van de deelnemende restaurants.

Horeca Alliantie Glutenvrij

Bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging zijn restaurants aangesloten waar men lekker en veilig glutenvrij kunt eten. Deelnemende restaurants zijn te herkennen aan de deursticker Lekker Glutenvrij.

Wat biedt de Horeca Alliantie Glutenvrij?

De NCV brengt de bij de Horeca Alliantie aangesloten horecaondernemingen onder de aandacht van haar leden. Zolang je deelneemt, krijg je een gratis vermelding op onze website met naam en contactgegevens. Het afgelopen jaar werd onze website meer dan 1,5 miljoen keer bezocht. Onze bijna 19.000 leden raadplegen regelmatig onze website om te zien bij welk restaurant zij zorgeloos kunnen eten. Bij deelname plaatsen wij op Facebook altijd een bericht ter introductie van een nieuw aangesloten restaurant. Onze Facebookpagina kent ruim 14.000 enthousiaste en betrokken volgers.

Dus als de Nederlandse Coeliakie Vereniging iets zegt, weet een groot deel van glutenvrij Nederland het. Met het keurmerk Lekker Glutenvrij op de deursticker, op je raam, op je website, eventueel menukaart, placemats en sociale media kun je aangeven dat de glutenvrije gast bij jou onbezorgd kan eten. En aangezien deze gast vanwege het glutenvrij dieet vaak het restaurant uitkiest, heb je niet alleen aan diegene een tevreden klant, maar ook aan zijn of haar gezelschap.

Sticker op de deur

Lekker glutenvrij2021.jpg

Restaurants die deelnemen aan de Horeca Alliantie Glutenvrij zijn herkenbaar aan de deursticker Lekker Glutenvrij. Dat betekent dat deze restaurants gecontroleerd zijn door een extern auditbedrijf en een jaarlijkse check krijgen door een externe auditor. Het meest recente overzicht van deelnemende restaurants vind je bij Overzicht Deelnemende restaurants.

McDonald’s doet ook mee!

Sinds 1 juni 2015 is McDonald's Nederland lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij. De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder zijn bij 171 restaurants verkrijgbaar.

Aanmelden voor de Horeca Alliantie Glutenvrij

Laat je gasten weten dat ze veilig glutenvrij bij jou uit eten kunnen en meld je via onderstaand formulier voor een kleine vergoeding per jaar aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij. 

Bij nieuwe deelnemers vindt een intake en eerstejaarcontrole plaats. Na een goed doorlopen eerstejaarscontrole, uitgevoerd door een extern auditbureau aan de hand van een checklist, ontvangt het restaurant een licentie voor gebruik van het Lekker Glutenvrij keurmerk. Ieder daaropvolgend jaar volgt hiertoe een controle, een vervolgaudit.

Tevens ontvang je een deursticker met dit keurmerk en het digitale bestand. Hiermee kun je jouw (potentiële) gasten via jouw website, social media en andere uitingen laten weten dat je bent aangesloten bij de Horeca Alliantie Glutenvrij. Zij kunnen er op vertrouwen dat jij de kennis hebt van en ingericht bent om voor hen glutenvrije maaltijden te bereiden.

Alle deelnemende horecaondernemingen aan de Horeca Alliantie Glutenvrij worden zowel op de website als op onze Facebookpagina onder de aandacht gebracht van onze leden en een ieder die interesse heeft in glutenvrij. De Horeca Alliantie Glutenvrij is bedoeld als een ‘veilig’ merk en zal als zodanig worden gecommuniceerd.

Tarieven

Intake en eerstejaarcontrole: €295,-
Jaarlijkse vervolgaudit: €245,-

Deze tarieven zijn inclusief de Lekker Glutenvrij deursticker en het digitale bestand hiervan, als ook een gratis vermelding op onze website www.glutenvrij.nl zolang je deelneemt aan de Horeca Alliantie Glutenvrij.

Heb je vragen?

Stuur gerust een e-mail naar horeca@glutenvrij.nl of bel 035 - 695 40 02.

Verwacht je een glutenvrije gast? Dan hebben we alvast een paar tips:

  • Download de NCV Horecarichtlijn voor glutenvrije maaltijden.
  • Loop samen met jouw gast het menu door en bespreek welke gerechten glutenvrij zijn of welke je glutenvrij kan maken.
  • Instrueer niet alleen het keukenpersoneel, maar ook de werknemers in de bediening en eventueel receptiepersoneel. Veel fouten worden bij het serveren gemaakt. Lees ook Glutenvrije dieetinformatie over het maken van glutenvrije maaltijden.
  • Word lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij van de NCV. Wij zorgen ervoor dat jouw horecagelegenheid onder de aandacht wordt gebracht bij de glutenvrije doelgroep.
    Kleine moeite, groot plezier.