Sluit je aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij

Kunnen gasten lekker en glutenvrij bij jou eten? Dan is het een goed idee om je aan te sluiten bij onze Horeca Alliantie Glutenvrij.

Wil je je onderscheiden in de groeiende markt van mensen met een glutenvrij dieet? Sluit je dan aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Je ontvangt dan het keurmerk Lekker Glutenvrij. De belangrijkste vereiste is dat mensen bij jou lekker en veilig glutenvrij kunnen eten. Doe je ook mee?

Je hebt vast al eens een gast gehad die een glutenvrij dieet moet volgen. Zo'n 500.000 mensen volgens een glutenvrij dieet vanwege coeliakie, glutensensitiviteit (NCGS) of dermatitis herpetiformis. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo'n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Het topje van de ijsberg. Door meer bekendheid over en betere diagnose van coeliakie zal naar verwachting de vraag naar glutenvrije maaltijden in de horeca de aankomende jaren fors toenemen.

Strikt glutenvrij

Mensen met coeliakie volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Want eet iemand met coeliakie gluten, al is het maar een heel klein beetje, dan raakt de dunne darm onmiddellijk beschadigd.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten, bier en sommige theemerken en frisdranken. Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor ook niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, lees hier meer over haver.

Glutenvrij uit eten

In de meeste restaurants is het met wat aanpassingen mogelijk om glutenvrij te eten. Wij adviseren onze leden om altijd vooraf contact op te nemen met de kok of het hoofd van het bedienend personeel.

Neem je de moeite om een glutenvrij menu te bereiden, dan vraagt dat om extra aandacht van jou en je collega’s. Bij het inkopen, het bereiden én bij het serveren van de maaltijden. Daarvoor alvast dank!

Past het glutenvrije dieet niet in jouw keuken, of wil je geen risico’s nemen, dan kun je mensen doorverwijzen naar één van de restaurants met het keurmerk Lekker Glutenvrij. Zie hiervoor het overzicht van de deelnemende restaurants.

Horeca Alliantie Glutenvrij

Bij de Horeca Alliantie Glutenvrij van de Nederlandse Coeliakie Vereniging zijn restaurants aangesloten waar men lekker en veilig glutenvrij kunt eten. Deelnemende restaurants zijn te herkennen aan de deursticker Lekker Glutenvrij.

Wat biedt de Horeca Alliantie Glutenvrij?

De NCV brengt de bij de Horeca Alliantie aangesloten horecaondernemingen onder de aandacht van haar leden. Zolang je deelneemt, krijg je een gratis vermelding op onze website met naam en contactgegevens. Het afgelopen jaar zijn in totaal meer dan 1,5 miljoen pagina’s bezocht. Onze bijna 19.000 leden raadplegen regelmatig onze website om te zien bij welk restaurant zij zorgeloos kunnen eten. We verwijzen op Facebook (ruim 15.000 volgers) en in ons Glutenvrij Magazine (ieder kwartaal naar meer dan 19.000 leden) regelmatig naar deze pagina, en ook als leden ons bellen of mailen met de vraag waar het glutenvrij goed vertoeven is.

Dus als de Nederlandse Coeliakie Vereniging iets zegt, weet een groot deel van glutenvrij Nederland het. Met het keurmerk Lekker Glutenvrij op de deursticker, op je raam, op je website, eventueel menukaart, placemats en sociale media kun je aangeven dat de glutenvrije gast bij jou onbezorgd kan eten. En aangezien deze gast vanwege het glutenvrij dieet vaak het restaurant uitkiest, heb je niet alleen aan diegene een tevreden klant, maar ook aan zijn of haar gezelschap.

Sticker op de deur

Lekker glutenvrij 2022_metvoorbeeldRestaurants die deelnemen aan de Horeca Alliantie Glutenvrij zijn herkenbaar aan de deursticker Lekker Glutenvrij. Dat betekent dat deze restaurants gecontroleerd zijn door een extern auditbedrijf en een jaarlijkse check krijgen door een externe auditor. Het meest recente overzicht van deelnemende restaurants vind je bij Overzicht Deelnemende restaurants.

McDonald’s doet ook mee!

Sinds 1 juni 2015 is McDonald's Nederland lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij. De glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder zijn bij 171 restaurants verkrijgbaar.

Aanmelden voor de Horeca Alliantie Glutenvrij

Laat je gasten weten dat ze veilig glutenvrij bij jou uit eten kunnen en meld je via onderstaand formulier voor een kleine vergoeding per jaar aan bij de Horeca Alliantie Glutenvrij. 

Bij nieuwe deelnemers vindt een intake en uitgebreide eerste audit plaats. Deze audit wordt uitgevoerd door extern auditbureau Sensz (www.sensz.nl) en hierin komt onder meer aan de orde: productenkennis, technische kennis, kennis van wet- en regelgeving ten aanzien van glutenvrij voedsel, bereidingswijze, keukenbenodigdheden, kennis over contaminatie en werkwijze van de bediening. De duur van deze audit is gemiddeld 1,5 à 2 uur.

Na een goed doorlopen eerstejaarscontrole ontvangt het restaurant een licentie voor gebruik van het Lekker Glutenvrij keurmerk. Ieder daaropvolgend jaar volgt hiertoe een herhalingsaudit.

Tarieven

De jaarlijkse licentievergoeding voor deelname aan de Horeca Alliantie Glutenvrij en gebruikmaking van het keurmerk Lekker Glutenvrij bedraagt €45,-.

Indien je meer dan één horecagelegenheid exploiteert en in deze horecagelegenheden ook het keurmerk Lekker Glutenvrij wilt gebruiken, dan wordt de jaarlijkse vergoeding voor gebruik van het keurmerk Lekker Glutenvrij als volgt berekend.

a.      1 tot 10 horecagelegenheden: € 45,- per horecagelegenheid;
b.      van 11 tot 50 horecagelegenheden: € 40,- per horecagelegenheid;
c.      vanaf de 51e en volgende horecagelegenheden: € 35,- per horecagelegenheid.


Naast de licentievergoeding worden auditkosten in rekening gebracht.
Deze kosten voor de eerste uitgebreide audit en de daarop volgende jaarlijkse vervolgaudits worden als volgt berekend:

Intake en eerste uitgebreide audit: € 250,-
Jaarlijkse vervolgaudit: € 200,-
Hiervan ontvang je de factuur van auditbureau Sensz.

Licentie deelname Horeca Alliantie glutenvrij: € 45,- 
Hiervan ontvang je de factuur van de NCV.

Na een succesvol doorlopen controle en aansluiting bij de Horeca Alliantie Glutenvrij ontvang je de Lekker Glutenvrij deursticker en het digitale bestand hiervan, als ook een gratis vermelding op onze website www.glutenvrij.nl. Zolang je deelneemt aan de Horeca Alliantie Glutenvrij, blijft deze vermelding op onze website en ontvang je ieder jaar de Lekker Glutenvrij deursticker met het juiste jaartal.

Vragen?

Heb je vragen over de Horeca Alliantie Glutenvrij?

Stuur een e-mail naar horeca@glutenvrij.nl of bel 035 – 695 4002. Op vrijdag is het kantoor van de NCV gesloten.

Heb je vragen over de audit glutenvrij ten behoeve van deelname aan de Horeca Alliantie Glutenvrij?

Stuur een e-mail naar servicedesk@sensz.nl of bel 035 – 678 0917.

Verwacht je een glutenvrije gast? Dan hebben we alvast een paar tips:

  • Loop samen met jouw gast het menu door en bespreek welke gerechten glutenvrij zijn of welke je glutenvrij kan maken.
  • Instrueer niet alleen het keukenpersoneel, maar ook de werknemers in de bediening en eventueel receptiepersoneel. Veel fouten worden bij het serveren gemaakt. Lees ook onze informatie over wat wel en wat niet kan bij een glutenvrij dieet.
  • Word lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij van de NCV. Wij zorgen ervoor dat jouw horecagelegenheid onder de aandacht wordt gebracht bij de glutenvrije doelgroep.
    Kleine moeite, groot plezier.

Aanmeldformulier Horeca Alliantie Glutenvrij

Gegevens contactpersoon
Bedrijfsgegevens