Caroline Meijer

Mijn naam is Caroline Meijer-Boekel. Kinderarts MDL in het Leids Universitair Medisch Centrum en coeliakie-onderzoeker.

Waarom ik hét talent in coeliakieonderzoek ben

In driekwart van de coeliakiepatiënten wordt de diagnose gemist. Hierdoor is sprake van onnodige gezondheidsklachten en complicaties. Mijn naam is Caroline Meijer, kinderarts-MDL en recent gepromoveerd op vroege opsporing van coeliakie. Ik ben werkzaam in het LUMC waar al meer dan 30 jaar onderzoek wordt gedaan naar coeliakie, zowel nationaal als internationaal.

Ik ben hoofdonderzoeker van het project GLUTENSCREEN: vroege opsporing van coeliakie op de consultatiebureaus in de regio Kennemerland (www.glutenscreen.nl). De resultaten zijn boven verwachting: 2% van de geteste kinderen bleek coeliakie te hebben en bij de grote meerderheid, zou de diagnose gemist zijn door de standaard gezondheidszorg. Daarom ga ik mij inzetten om deze succesvolle opsporingsmethode naar coeliakie mogelijk te maken voor alle kinderen, op álle consultatiebureaus in Nederland.

Wat wil ik onderzoeken met de prijs en waarom is dat zo’n goed idee?

Door GLUTENSCREEN is aangetoond dat tijdige diagnose van coeliakie op de consultatiebureaus haalbaar, doeltreffend, kosteneffectief en goed geaccepteerd is door ouders en zorgverleners. Echter, voor de implementatie ervan zijn geen financieringsmogelijkheden. Hierdoor is het gevaar dat deze effectieve opsporingsstrategie naar coeliakie, op de plank blijft liggen. En dat kán en mág toch niet gebeuren…! Daarom vraag ik, samen met jeugdarts Lucy Smit, uw hulp om de diagnostiek naar coeliakie nationaal te implementeren in de preventieve zorg. Met behulp van de NCV-stimuleringsprijs zullen wij:

  • Consultatiebureaumedewerkers én beleidsmakers in heel Nederland informeren en overtuigen om structurele financiering te regelen voor de uitvoering van deze effectieve opsporingsmethode naar coeliakie op alle consultatiebureaus in heel Nederland
  • GLUTENSCREEN in de reguliere gezondheidszorg op de consultatiebureaus in de regio Kennemerland continueren tot structurele financiering geregeld is.

Nationale implementatie is maatschappelijk relevant: de toekomstige generatie kan gezonder opgroeien en zal minder gebruikmaken van het curatieve zorgsysteem.

Dus: STEM op ons om een revolutie in de zorg voor coeliakiepatiënten mogelijk te maken!

Caroline Meijer-Boekel, Lucy Smit Kinderarts MDL LUMC Jeugdarts regio Kennemerland Samen sterk!