Hoe het 50 jaar geleden begon

50 jaar geleden, in 1974, is de NCV opgericht. Een van de oprichters, Ad van Liempt, vertelt hierover.

Deze pagina wordt regelmatig aangevuld, dus kom af en toe terug om een kijkje te nemen!

De NCV, het begin

Tijdens het Internationale symposium over coeliakie in het voorjaar van 1974, gehouden in Noordwijkerhout, was er op een avond een bijzondere bijeenkomst: de organisatie had een aantal Nederlandse coeliakiepatiënten uitgenodigd om met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen over het leven met deze ziekte.

Er waren er een stuk of vier, in mijn herinnering, onder wie Jeanne Janssen, moeder van een patiënt, Wil van Opstal, moeder van een patiënte en Joke van Liempt, zelf al sinds haar peutertijd lijdend aan coeliakie. Ik was er ook bij, als echtgenoot en chauffeur van Joke.

Ik ging na afloop naar huis als beoogd voorzitter van het voorlopig bestuur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Jeanne Janssen ging de ledenadministratie doen, Wil van Opstel de financiën en Joke de voorlichting aan leden en aspirant-leden. Later kwam Juliëtte Elskamp erbij, echtgenote van patiënt Hans.

We gingen aan de slag met de voorbereiding van een oprichtingsvergadering, het opstellen van statuten en een huishoudelijk reglement, en de vorming van een Medische Advies Raad. In september volgde de oprichtingsvergadering, waarvoor het Academisch Ziekenhuis in Utrecht ons een zaal ter beschikking had gesteld.

Met een half uurtje was de club opgericht en waren de bestuursleden geïnstalleerd. Daarna was er voor de meer dan tweehonderd leden gelegenheid met elkaar te praten over de ziekte, de lange weg naar de diagnose en de problemen om je te houden aan het glutenvrije dieet waar niemand in de wereld ooit van gehoord leek te hebben.

Dat was het begin. Nu zijn we vijftig jaar later en hebben het 20.000e lid kunnen verwelkomen. Vijftig jaar later, een jubileum dat het verdient gevierd te worden!

Ad van Liempt