Het Crossed Grain keurmerk op je verpakking?

Met het veilig glutenvrij keurmerk op de verpakking geef je consumenten de hoogst mogelijke garantie dat jouw product veilig is.

Het internationale Crossed Grain keurmerk is de hoogst mogelijke garantie voor consumenten en producenten dat een product glutenvrij is. Consumenten herkennen een glutenvrij product aan het keurmerk glutenvrij. Wil je deze consumenten voor je winnen? Neem dan gerust contact op met onze licentiemanager Andrea Wesselius via licentie@glutenvrij.nl of 035-6954002.

Je kunt bij ons het keurmerk krijgen

CG logo voorbeeld Het Crossed Grain keurmerk van de AOECS, koepel van Europese coeliakieverenigingen, is binnen de Benelux onder licentie verkrijgbaar via de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De glutenvrije consument weet dat dit keurmerk betekent dat het product uitgebreid gecontroleerd en gecertificeerd is, niet alleen op ingrediëntenniveau, maar ook op productieprocesniveau; veilig dus. Wellicht zijn jouw producten van nature glutenvrij, ook dan loont het de moeite dit op de verpakking te vermelden, dan is het duidelijk dat jouw product door kruisbesmetting niet in aanraking is gekomen met glutenbevattende ingrediënten. 

Kijk voor de tarieven van het Crossed Grain keurmerk op de verpakking hier.

Voor de aanvraag van een licentie voor gebruik van het Crossed Grain glutenvrij keurmerk, is een glutenvrij certificaat nodig, zodat wij zekerheid hebben dat de producten én de productieprocessen glutenvrij zijn.

Heb je een eigen merk glutenvrije producten, maar ben je zelf niet de producent, dan kun je dit glutenvrij certificaat opvragen bij de producent.

De momenteel geaccepteerde auditschema’s zijn:

  • AOECS Standaard 3.0 *
  • BRCGS module GFCP-3

* Voor de AOECS Standaard is Schouten Certification onze preferred supplier

Het certificeringsproces is minder ingewikkeld dan je wellicht denkt. Soms is er slechts een kleine aanpassing van het productieproces nodig om jouw product veilig glutenvrij te maken.

Welke producten hebben al het veilig glutenvrij keurmerk?

Een groot aantal producenten en leveranciers van glutenvrije producten werkt volgens de AOECS Standaard, de set regels waaraan ieder bedrijf dat het Crossed Grain keurmerk wil voeren moet voldoen om te garanderen dat de producten écht veilig zijn voor coeliakiepatiënten, en heeft via de NCV of een van de Europese collega-coeliakieverenigingen het keurmerk na een uitgebreide screening van hun productieprocessen en producten verkregen. Inmiddels staat op de verpakking van ruim 23.000 gelicentieerde producten in Europa het Crossed Grain keurmerk!

In de Benelux hebben zo’n 2.300 gelicentieerde producten via de NCV het Crossed Grain keurmerk verkregen. Bekijk hier het overzicht van de merken en producenten/leveranciers in de Benelux.

Crossed Grain keurmerk aangescherpt

De AOECS werkt aan de Glutenfree Alliance. Dat is om duidelijk te maken voor producenten en leveranciers, maar ook voor de glutenvrije consument, dat het Crossed Grain keurmerk een internationaal erkend keurmerk is van alle samenwerkende verenigingen van coeliakiepatiënten. Daarin werken we samen met voedselproducenten, leveranciers en supermarkten. Vandaar de ‘alliantie’. 

Onlangs is de AOECS Standaard vernieuwd, deze wordt vanaf 1 januari 2023 bij de glutenvrije audit in gebruik genomen. De nieuwe standaard is niet revolutionair anders dan de oude, maar op basis van nieuwe inzichten zijn bijvoorbeeld de regels voor de beoordeling van grondstoffen wel aangescherpt.

Glutenvrij is een groeimarkt

Het aantal mensen dat glutenvrij moet eten neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meesten van hen, zo’n 140.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meesten aangesloten bij de NCV, zo'n 20.000. Dat is slechts het topje van de ijsberg. Als producent van voedingsmiddelen is het interessant om stil te staan bij deze groeiende groep.