Aarón Ramírez

Mijn naam is Aarón D. Ramírez-Sánchez en ik ben onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ik doe al zes jaar lang onderzoek naar coeliakie in de Immunogenetics groep onder leiding van Iris Jonkers en Sebo Withoff. In deze groep heb ik het voorrecht om samen te werken met zeer getalenteerde en gerenommeerde onderzoekers van over de hele wereld.

Elke cel vertelt een eigen verhaal

Wat ik over coeliakie te weten ben gekomen is dat zowel de omgeving als de genetische achtergrond een rol spelen bij het ontregelen van de afweerreactie in de dunne darm. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de cellen van het afweersysteem die normaalgesproken het lichaam beschermen, nu juist de darmwand van de dunne darm aan beginnen te vallen. Deze darmschade veroorzaakt de meest voorkomende symptomen van coeliakie. Het is echter niet duidelijk hoe de genetische achtergrond van patiënten bijdraagt aan de ontregeling van dit proces. Ik wil daarom graag begrijpen wat de rol is van de genetische achtergrond in dit proces.

De dunne darm bevat een grote diversiteit aan cellen en elke individuele cel heeft een eigen verhaal te vertellen. Aangezien de genetische achtergrond praktisch hetzelfde is in elke cel van ons lichaam, weten we dat elke cel een andere interpretatie van de genetische achtergrond heeft.

In mijn onderzoek wil ik iedere individuele cel in de dunne darm daarom ondervragen, verschillende lagen van bewijs verzamelen (zoals de "interpretatie van de genetische achtergrond" in de vorm van genregulatie en expressie), en de ‘plaats delict’ reconstrueren om te achterhalen wat er gaande is in coeliakie.

De NCV stimuleringsprijs zal gedeeltelijk worden gebruikt om darmweefsel, dat vrijwillig is gedoneerd door coeliakiepatiënten, te bestuderen met de nieuwste technologieën die beschikbaar zijn om iedere individuele cel te onderzoeken en de vraag te beantwoorden: hoe draagt de genetische achtergrond bij ​​aan de aanval van de afweercellen op de darmwand van de dunne darm in coeliakie?