Activiteiten voor leden en niet-leden

Voor onze leden organiseren we tal van activiteiten. Van de drukbezochte Nederlandse Coeliakie Dag en kinderkampen tot de even smaakvolle als gezellige bakworkshops en Glutenvrije Kerstlunch. Op deze pagina lees je er alles over.

Bakworkshops

Glutenvrij bakken en koken. Het lijkt bijna ‘een vak apart’, en is een van de belangrijkste dingen waar je tegenaan loopt als jij of je kind net de diagnose hebt gekregen. Ineens moet je ander meel en andere, glutenvrije ingrediënten gebruiken. Daarom geeft de NCV al bijna 25 jaar bakworkshops. Wil je ook een bakworkshop volgen? Bekijk de activiteitenkalender om te zien welke bakworkshops binnenkort bij jou in de buurt plaatsvinden.  

Glutenvrije markten

De NCV organiseert vier keer per jaar grote glutenvrije markten. Daar komen duizenden bezoekers op af.  De markten zijn bedoeld om de leden van de NCV kennis te laten maken met nieuwe glutenvrije producten en/of diensten, om te profiteren van speciale voordelen, om te laten proeven, maar ook om andere mensen te ontmoeten, de diëtist te spreken of om een lezing bij te wonen. Bekijk de activiteitenkalender voor de eerstkomende glutenvrije markt.

Nederlandse Coeliakie Dag

Jaarlijks organiseren wij speciaal voor onze leden een dag waarop we ze bijpraten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van coeliakie en het glutenvrij dieet. Op deze dag wordt ook altijd de grootste glutenvrije markt van Nederland gehouden. Daarnaast kan je je aanmelden voor het uitgebreide glutenvrije lunchbuffet. 

Kinderkampen

De NCV organiseert al jaren kinder- en jongerenkampen. Samen met glutenvrije leeftijdsgenoten doe je leuke activiteiten en kan je genieten van een paar dagen onbezorgd eten en plezier maken. De meeste kinderkampen zijn in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Onze jongerenafdeling Coeliactive (18 t/m 28 jaar) organiseert eigen activiteiten. Kijk zeker 'ns op www.coeliactive.nl. Ga naar de activiteitenkalender om te zien wanneer de kinderkampen plaatsvinden. 

Belangrijk: De NCV besteedt extra veel aandacht aan het zo goed mogelijk laten verlopen van activiteiten voor kinderen. Klik hier voor ons beleid.

Kerstlunch

Sinds een paar jaar organiseren we in december een glutenvrije kerstlunch bij Van der Valk in Vianen. Het glutenvrij kerstbuffet 2024 staat gepland op zaterdag 14 december 2024.

Glutenvrije Pieten

In Nederland zijn ongeveer 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV zorgt er daarom samen met veel enthousiaste vrijwilligers voor dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in veel gemeenten loopt dankzij de NCV een Glutenvrije Piet mee en worden glutenvrije, lactosevrije, melkvrije en tarwevrije kruidnoten uitgedeeld. Lees meer over de Glutenvrije Piet.

Nationaal Schoolontbijt

De NCV is sinds 2011 al partner van het Nationaal Schoolontbijt, omdat we ervoor willen zorgen dat het ook voor kinderen met coeliakie het Schoolontbijt een feestje is. Afgelopen jaar was er glutenvrij brood in het ontbijtpakket: bruin brood van het merk Bakker Leo! We controleren ook altijd de andere producten die in het ontbijtpakket zitten. 

Internationale Dag van de Coeliakie

Op 16 mei vindt elk jaar de internationale dag van de coeliakie plaats. Die dag en de week eromheen grijpen we aan om specifiek ergens aandacht aan te besteden. Wil je weten wat we dit jaar en de afgelopen jaren gedaan hebben, bekijk dan deze pagina.