Glutenvrije piet

Hoewel corona ook Sinterklaas een beetje dwars zat, waren er in 2021 toch weer veel enthousiaste Glutenvrije Pieten die kinderen bij intochten en andere Sinterklaasactiviteiten voorzagen van glutenvrije kruidnoten. Die werden deels gesponsord door Consenza, geleverd door de NCV. In zo’n 130 plaatsen liepen er Glutenvrije Pieten rond. Vergeleken met 185 in 2019, is dat een heel mooie score gezien COVID-19. In veel kranten en ook op lokale en regionale omroepen was er aandacht voor de Glutenvrije Piet en dus ook voor coeliakie.

In Nederland zijn er zo'n 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen!

De NCV is daarom een aantal jaar geleden samen met Hoofdpiet Monique Stevens en samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in diverse gemeenten zal daarom ook dit jaar dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije kruidnoten, met dank aan sponsor Consenza, uitdelen. De kruidnoten van Consenza zijn vrij van gluten, tarwe, lactose, koemelk en pinda.

Consenza_Kruidnoten_GV Piet_NCV

Ook Glutenvrije Piet worden?

DE INSCHRIJVING VOOR 2021 IS HELAAS GESLOTEN. De bakpiet gaat nu beginnen met het bakken van de glutenvrije kruidnoten.

Direct glutenvrije piet worden

De Glutenvrije Pieten bewaken hun kruidnoten enorm goed, want ze hebben verstand van coeliakie, gluten en kruisbesmetting! Daarom willen we graag dat Glutenvrije Pieten, die alles weten van een glutenvrij dieet, overal in Nederland meedoen aan de intocht.

Download hier de uitgebreide beschrijving over hoe je Glutenvrije Piet wordt. Op 6 september 2021 start de inschrijving. Inschrijven kan tot 15 oktober, daarna moet de bakpiet de kruidnoten gaan bakken. 

Hoe herken je de Glutenvrije Piet?

Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden...maar let goed op, je herkent ze vast! En in een NCV-tas zitten de kruidnoten van Consenza, deze zijn glutenvrij èn lactosevrij.

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kan je hem aan je pietenmuts hangen of er een vlaggetje van maken. Dan kan de Glutenvrije Piet ook goed zien dat jij graag de glutenvrije kruidnoten wilt! Je kan ook de glutenvrije vlag downloaden en er zelf een vlag van maken. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Je bent van harte welkom als lid of donateur van de NCV! De NCV is voor haar werk afhankelijk van contributies, subsidies en giften (eenmalige schenkingen en periodieke donaties). Met deze giften ondersteun je het werk van de NCV.

Hoe denkt de NCV over de kleur van de Glutenvrije Piet?

Als het aan ons ligt is dat... GROEN! Lekker goed herkenbaar voor kinderen die glutenvrije kruidnoten willen. En daar gaat het natuurlijk om!  

De vrijwilligers die uit naam van de NCV meelopen in verschillende Sinterklaasintochten adviseren we om het beleid van de landelijke intocht te volgen. Dat zijn roetveegpieten in vele kleuren en gradaties. Wij hopen dat het Sinterklaasfeest in Nederland zich in de komende jaren zal ontwikkelen tot een feest dat geen aanleiding meer geeft tot verdeeldheid.