Glutenvrije Piet

Op 16 november komt Sinterklaas ons land binnen in Vianen. Vanaf dat moment wordt hij in veel gemeenten warm onthaald. De NCV wil graag dat de intocht van Sinterklaas ook een onbezorgd feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dat kan dankzij de inzet van enthousiaste Glutenvrije Pieten die hen glutenvrije kruidnoten uitdelen. Op deze pagina vind je alle informatie over Glutenvrije Piet.

Aanmelding Glutenvrije Piet 2024

Ook in 2024 hopen we dat Glutenvrije Piet weer bij veel intochten aanwezig is. In 2023 waren er 262 intochten met een Glutenvrije Piet. Met jouw hulp kunnen we dit resultaat evenaren of zelfs overtreffen...

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je aan te melden. Hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Heb je vragen of wil je op de hoogte gehouden worden over de opening van de aanmelding? Stuur dan een mail aan info@glutenvrij.nl.

Waarom Glutenvrije Piet?

In Nederland heeft 1 op de 100 kinderen de auto-immuunziekte coeliakie. Zij moeten om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen niet altijd feestelijk. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet, want kruimels op hun handschoenen kunnen hen al ziek maken.

Sinterklaasintocht voor alle kinderen

De Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt dat de intocht van Sinterklaas een onbezorgd feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom probeert de NCV door het hele land Glutenvrije Pieten bij Sinterklaasintochten te laten meelopen. Deze speciale Pieten richten zich alleen op de kinderen die glutenvrij moeten eten. Zij hebben voor hen glutenvrije kruidnoten bij zich en geven hen aandacht. Op de foto, een high-five of een dansje, net als alle andere kinderen maar dan glutenvrij en zonder kruisbesmetting!

Een tientje voor een Glutenvrij Pietenvriendje!

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging is dé patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Wil je een financiële bijdrage leveren aan het mogelijk maken van Glutenvrije Piet? Je helpt ons daarmee ervoor te zorgen dat de intocht van Sinterklaas ook een feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dank je wel daarvoor!

Direct doneren