Glutenvrije Piet

Op 18 november kwam Sinterklaas ons land binnen in Gorinchem. In de weken daarna werd hij in veel gemeenten warm onthaald. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers in het hele land, liepen er in 2023 in 262 Sinterklaasintochten Glutenvrije Pieten mee! Op deze pagina vind je alle informatie over Glutenvrije Piet.

Aanmelding Glutenvrije Piet 2024

Ook in 2024 hopen we dat Glutenvrije Piet weer bij veel intochten aanwezig is. Op dit moment is het nog niet mogelijk om je aan te melden. Hou deze pagina in de gaten voor de meest actuele informatie.

Als je vragen hebt, kun je die stellen via info@glutenvrij.nl.

Waarom Glutenvrije Piet?

In Nederland heeft 1 op de 100 kinderen de auto-immuunziekte coeliakie. Zij moeten om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen niet altijd feestelijk. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet, want van kruimels op de handschoen worden zij al ziek.  

Sinterklaasintocht voor alle kinderen

De Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt dat de intocht van Sinterklaas een onbezorgd feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom probeert de NCV door het hele land Glutenvrije Pieten bij Sinterklaasintochten te laten meelopen. Deze speciale Pieten richten zich alleen op de kinderen die glutenvrij moeten eten. Zij hebben voor hen glutenvrije kruidnoten bij zich en geven hen aandacht. Op de foto, een high-five of een dansje, net als alle andere kinderen maar dan glutenvrij en zonder kruisbesmetting!

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Wil je een financiële bijdrage leveren aan het mogelijk maken van Glutenvrije Piet? Je helpt ons daarmee mogelijk te maken dat de intocht van Sinterklaas ook een feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dank je wel daarvoor!

Direct doneren