Glutenvrije piet

Op 12 november komt Sinterklaas ons land binnen in Hellevoetsluis. Vanaf dat moment wordt hij in veel gemeenten warm onthaald. De NCV wil graag dat de intocht van Sinterklaas ook een onbezorgd feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dat kan dankzij de inzet van enthousiaste Glutenvrije Pieten die hen glutenvrije kruidnoten uitdelen. In 2021 waren er 130 intochten met een Glutenvrije Piet en was er veel aandacht in lokale en regionale media. Met jouw hulp kunnen we dit resultaat evenaren of zelfs overtreffen...

In Nederland zijn er zo'n 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen). Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen!

De NCV is daarom een aantal jaar geleden samen met Hoofdpiet Monique Stevens en een grote groep enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd de komst van Sinterklaas kunnen vieren. Ook dit jaar loopt er in diverse gemeenten een Glutenvrije Piet mee, die, met dank aan sponsor Liberaire, glutenvrije kruidnoten uitdeelt. De kruidnoten van Liberaire zijn vrij van gluten, tarwe, lactose, koemelk en pinda. We hopen zoveel mogelijk kinderen te bereiken, maar daarvoor hebben we wel Glutenvrije Pieten nodig! Doe jij ook mee? 

Ook Glutenvrije Piet worden?

Je kunt je hier aanmelden. De aanmelding sluit op 14 oktober. om 12.00 uur

Als je vragen hebt, kun je die stellen via glutenvrijepiet@glutenvrij.nl

De Glutenvrije Pieten bewaken hun kruidnoten enorm goed, want ze hebben verstand van coeliakie, gluten en kruisbesmetting! Daarom willen we graag dat Glutenvrije Pieten, die alles weten van een glutenvrij dieet, overal in Nederland meedoen aan de intocht.

Hoe herken je de Glutenvrije Piet?

De glutenvrije kruidnoten van Liberaire zitten in een speciale NCV tas, zodat ze niet vermengd worden met ander snoepgoed. Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden...maar let goed op, je herkent ze vast! 

Kruidnoot etiket Liberaire

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kun je hem aan je pietenmuts hangen, heel goed omhoog houden of er een vlaggetje van maken. Dan ziet de Glutenvrije Piet dat jij de glutenvrije kruidnoten mag hebben! Je kunt ook de glutenvrije vlag downloaden en die om een stokje heen plakken. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Je bent van harte welkom als lid of donateur van de NCV! De NCV is voor haar werk afhankelijk van contributies, subsidies en giften (eenmalige schenkingen en periodieke donaties). Met deze giften ondersteun je het werk van de NCV.

Hoe denkt de NCV over de kleur van de Glutenvrije Piet?

Als het aan ons ligt is dat... GROEN! Lekker goed herkenbaar voor kinderen die glutenvrije kruidnoten willen. En daar gaat het natuurlijk om!  

De vrijwilligers die uit naam van de NCV meelopen in verschillende Sinterklaasintochten adviseren we om het beleid van de landelijke intocht te volgen. Dat zijn roetveegpieten in vele kleuren en gradaties. Wij hopen dat het Sinterklaasfeest in Nederland zich in de komende jaren ontwikkelt tot een feest dat geen aanleiding meer geeft tot verdeeldheid.