Glutenvrije Piet

Op 12 november kwam Sinterklaas ons land binnen in Hellevoetsluis. In de weken daarna werd hij in veel gemeenten warm onthaald. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers in het hele land, liepen er in 189 Sinterklaasintochten Glutenvrije Pieten mee! Dankzij hen waren deze intochten ook een feest voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Vanaf begin september 2023 is het mogelijk om je weer aan te melden voor Glutenvrije Piet. Houd voor meer informatie deze pagina in de gaten of stuur een mail aan info@glutenvrij.nl.

Hoe herken je Glutenvrije Piet?

Alle Glutenvrije Pieten dragen een speciale NCV tas, met daarin de glutenvrije kruidnoten, zodat ze niet vermengd worden met ander snoepgoed. Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden...maar let goed op, je herkent ze vast! 

Piet herkenbaar

Hoe herkent Glutenvrije Piet jou?

Print deze vlag, hang 'm aan je pietenmuts of plak 'm om een stokje heen. Als je 'm goed omhoog houdt, ziet Glutenvrije Piet dat jij de glutenvrije kruidnoten mag hebben! Je kunt ook de kleurplaat downloaden, inkleuren en omhoog houden. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

Kruidnoot etiket Liberaire

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Wil je een financiële bijdrage leveren aan het mogelijk maken van Glutenvrije Piet? Je helpt ons daarmee mogelijk te maken dat de intocht van Sinterklaas ook een feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dank je wel daarvoor!

Direct doneren

Hoe denkt de NCV over de kleur van de Glutenvrije Piet?

Als het aan ons ligt is dat... GROEN! Lekker goed herkenbaar voor kinderen die glutenvrije kruidnoten willen. En daar gaat het natuurlijk om!  

De vrijwilligers die uit naam van de NCV meelopen in verschillende Sinterklaasintochten adviseren we om het beleid van de landelijke intocht te volgen. Dat zijn roetveegpieten in vele kleuren en gradaties. Wij hopen dat het Sinterklaasfeest in Nederland zich in de komende jaren ontwikkelt tot een feest dat geen aanleiding meer geeft tot verdeeldheid.

Ook Glutenvrije Piet worden?

De aanmelding voor Glutenvrije Piet is gesloten! 

Als je vragen hebt, kun je die stellen via info@glutenvrij.nl

De Glutenvrije Pieten bewaken hun kruidnoten enorm goed, want ze hebben verstand van coeliakie, gluten en kruisbesmetting! Daarom willen we graag dat Glutenvrije Pieten, die alles weten van een glutenvrij dieet, overal in Nederland meedoen aan de intocht.