Nicolette Wierdsma - Challenge de glutenchallenge!

Winnaar NCV-Stimuleringsprijs 2022! Wat ik wil onderzoeken is hoe we de glutenbelastingtest die nodig is om diagnose coeliakie te stellen als mensen al glutenvrij eten, en dat zijn er steeds meer, kunnen verkorten, vereenvoudigen en persoonsafhankelijk kunnen maken.

Nicolette Wierdsma

Dr. Ir. Nicolette Wierdsma

Diëtist MDL/ coördinator onderzoek Diëtetiek en Voedingswetenschappen aan het Amsterdam UMC, locaties VUmc en AMC. N.Wierdsma@amsterdamumc.nl

Lees hier het interview met Nicolette uit GM3-2022.

Waarom ik hét talent in coeliakieonderzoek ben

Mijn naam is Nicolette Wierdsma, ik werk al ruim 20 jaar als diëtist voor de afdeling MDL in Amsterdam UMC (locaties AMC en VUmc) en ben gespecialiseerd in de relatie voeding en complexe dunne darmaandoeningen zoals coeliakie. Een glutenvrij dieet is essentieel voor coeliakiepatiënten, en daarmee is er een belangrijke rol weggelegd voor gespecialiseerde diëtisten. Ik houd me bezig met alle facetten van (academische) zorg, dat wil zeggen diagnostiek van darmfunctie, de dieetbehandeling, onderwijs aan studenten, collega’s en artsen en onderzoek. Dat laatste kan ik doen omdat ik ook wetenschappelijk ben opgeleid aan de Wageningen Universiteit en promotieonderzoek heb afgerond binnen dit onderwerp. Dat maakt mij een geschikte kandidaat voor de NCV-stimuleringsprijs!

Wat wil ik onderzoeken met de prijs en waarom is dat zo’n goed idee?

Wat ik wil onderzoeken is hoe we de glutenbelastingtest die nodig is om diagnose coeliakie te stellen als mensen al glutenvrij eten, en dat zijn er steeds meer, kunnen verkorten, vereenvoudigen en persoonsafhankelijk kunnen maken. Ik wil hiervoor een nieuwe test gebruiken waarmee glutenspecifieke afweercellen (de zogenaamde CD4+ T-cellen) wekelijks worden gemeten in het bloed, na verschillende hoeveelheden gluten. Hiermee kunnen we hopelijk in de toekomst ook de scopie en het biopt vermijden. Aangezien onderzoek altijd teamwork is, zal ik dit uitvoeren in samenspraak met mdl-arts prof Gerd Bouma, medisch immunoloog Hetty Bontkes en collega-diëtist Maaike van Bree.

Dit onderzoek is belangrijk omdat de huidige glutenbelastingtest erg belastend is voor de patiënt omdat het soms wel 8 weken duurt, met hoge doses gluten wordt uitgevoerd en doorgaans met veel buikklachten gepaard gaat. Daarnaast is de huidige test niet wetenschappelijk onderbouwd en is er risico dat de diagnose coeliakie wordt gemist, mede omdat patiënten matig gemotiveerd zijn dit te volgen. Dat moet en kan beter, sneller en minder belastend. En precies dat gaan we in dit onderzoek onderzoeken!