Margreet Wessels

ADHD als uiting van coeliakie? Regelmatig vragen kinderen en ouders mij of gluteninname wat doet met hun stemming en concentratie: ‘Wordt die beter/slechter als ik wel/geen gluten eet?’ Collega’s die werken met kinderen met ADHD krijgen vergelijkbare vragen. Niet zo vreemd, kinderen met ADHD hebben vaker dan gemiddeld last van lichamelijke klachten. Bovendien lijken de symptomen op elkaar.

Er is nog weinig bekend, maar misschien is er een verband? Een unieke vraag, die – als het antwoord er is – veel kinderen en ouders verder zou kunnen helpen! Hoog tijd dus om dit eens goed te onderzoeken. Zouden sommige kinderen met ADHD eigenlijk coeliakie hebben? En als dat waar is, kan een glutenvrij dieet dan helpen bij het verbeteren van stemming en concentratie?

Om die vragen te beantwoorden is onderzoek nodig. Als we deze stimuleringsprijs winnen, kunnen we goed van start. We kijken hoe vaak coeliakie samen met ADHD voorkomt en omgekeerd. Ook willen we de rol van het dieet onderzoeken. Als er een verband blijkt, willen we een groter wetenschappelijk onderzoek opzetten om coeliakie op te sporen in kinderen met ADHD.

Bijzonder aan dit project is de samenwerking tussen kinderartsen en kinderpsychiaters. Als kinderarts-maag-darm-leverziekten heb ik jarenlange ervaring met coeliakie. Omdat ik betrokken ben bij de NCV en bij onderzoek en richtlijnen, weet ik wat er speelt bij kinderen en hun ouders. Dit brengt mij op nieuwe ideeën, die ik met veel enthousiasme probeer uit te werken. Betrokken kinderpsychiaters van Karakter zijn ervaren behandelaars van kinderen met ADHD. Zij hebben onderzoek gedaan naar bijkomende lichamelijke klachten en de rol van voeding. Door samen te werken is er in onze ogen ruimte voor kruisbestuiving en komt alle kennis samen.

Helpt u mee meer inzicht te krijgen in de wisselwerking tussen ons brein en onze darmen en de rol van gluten hierbij?

Onderzoeksteam

Dr. Margreet Wessels, kinderarts-MDL Rijnstate (hoofdonderzoeker)

Prof. dr. Wouter Staal, kinder- en jeugdpsychiater Karakter

Dr. Jet Muskens, kinder- en jeugdpsychiater Karakter

Drs. E. de Boode, kinderarts Rijnstate

Dr. S.L. Vriezinga, psychiater Parnassia Groep