Joram Mooiweer

Ik ben Joram Mooiweer, coeliakie onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Groningen. In mijn onderzoek ben ik op zoek naar de oorzaken van de klachten die coeliakiepatiënten ervaren na het eten van gluten.

We weten al dat deze klachten worden veroorzaakt doordat de cellen van een patiënts’ eigen afweersysteem de darmwand beschadigen als gluten de darm binnentreden. Voor deze beschadiging is eigenlijk één specifieke soort afweercel direct verantwoordelijk, namelijk de cytotoxische T cel. Ik wil erachter komen welke interacties deze cel heeft met de darmwand en hoe en waarom hij de darmwand aanvalt bij patiënten met coeliakie.

Dankzij coeliakiepatiënten die hapjes van hun darmweefsel beschikbaar stelden voor wetenschappelijk onderzoek heb ik deze cellen kunnen onderzoeken in het lab en veel kunnen testen en uitproberen. Ik heb daardoor een nieuwe methode kunnen ontwikkelen waarmee ik zowel deze cellen, als ook miniatuurversies van de darmwand vanuit het
gedoneerde weefsel van de patiënt samen kan kweken in het lab. In deze kweken zie ik nu dat daadwerkelijk de coeliakie specifieke darmwandschade optreedt, precies zoals dit ook in de darmen van patiënten wordt gezien.
Deze kweekmethode maakt het nu dus voor het eerst mogelijk om het proces van darmwandschade na te bootsen in het lab door cellen te gebruiken van patiënten zelf. Dit geeft nu een unieke kans om te ontrafelen hoe en waarom deze cellen de darmwand aanvallen.

De NCV-stimuleringsprijs zal mij helpen om complexe metingen te kunnen verrichten in het kweeksysteem. Dit gaat cruciale informatie opleveren over wat de belangrijkste triggers zijn voor de darmwandschade in coeliakie. Met deze informatie op zak geeft dit systeem in de nabije toekomst de mogelijkheid om nieuwe geneesmiddelen tegen deze triggers te testen, wat het succes zal vergroten wanneer deze daadwerkelijk in patiënten getest gaan worden.