Je bent (huis)arts

Coeliakie hoort tot de meest onderdiagnostiseerde ziekten. Lees hier wat je als (huis)arts kan doen om deze auto-immuunziekte vroegtijdig vast te stellen.

Ben je (huis)arts, dan ben je in jouw praktijk vast al eens iemand tegengekomen met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutensensitiviteit. Het aantal mensen dat om medische redenen geen gluten kan eten, neemt sterk toe. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 140.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Van de mensen die het wel weten, zijn de meeste aangesloten bij de NCV, bijna 19.000. Dat is het topje van de ijsberg. Daarnaast geeft 6% van de Nederlandse bevolking aan klachten te krijgen van gluten en zij volgen om die reden een glutenvrij dieet.

Strikt glutenvrij

Mensen met coeliakie (en dermatitis herpetiformis) volgen een strikt glutenvrij dieet. Niet voor even, maar levenslang. Het glutenvrije dieet komt heel precies, waarbij ook sporen van gluten vermeden moeten worden. Als iemand met coeliakie toch gluten eet, dan komt er een immuunreactie op gang, waarbij het dunnedarmslijmvlies wordt beschadigd.

Informatie over Coeliakie:

Gratis folders over coeliakie

In onze webwinkel vind je folders die je gratis kunt bestellen. Bijvoorbeeld een folder met glutenvrije dieetinformatie, een folder met informatie speciaal voor (huis)artsen en een algemene folder over coeliakie.


Voor aanvullende vragen over coeliakie en het glutenvrije dieet, kun je ons bellen of mailen: 035 - 6954003 (maandag, dinsdag en donderdag van 9-12 uur) of mail naar dietist@glutenvrij.nl.

Nieuwe app over coeliakie voor mdl-artsen

De nieuwe richtlijn voor de behandeling en diagnose van coeliakie uit 2019 van de ESsCD, is nu ook beschikbaar in een app voor mdl-artsen, via de website van UEG. Hij is te downloaden via de App store of Google Play, zie https://ueg.eu/quality-of-care/search-guidelines/gi-guidelines-app