« Terug

Podcast: als tiener leren leven met coeliakie

Liggend voor website.jpgvrijdag 01 oktober 2021

Van de een op de andere dag mag Frederique, die op dat moment in groep 8 zit, geen gluten meer. Ze blijkt coeliakie te hebben, als enige in het gezin. Voor haar moeder Charlotte is dat een hele opluchting. Ze weet eindelijk wat ze voor haar dochter kan doen. Maar voor Frederique is het maar irritant, want ze mag geen donuts meer.

In deze aflevering zijn Frederique (nu 15 jaar) en haar moeder te gast. Ze vertellen openhartig over hun zoektocht die begon op het moment dat ze de spreekkamer bij de groeidokter uitliepen. Wat zijn gluten? Waarom mag ik geen donuts meer? Waar haal ik mijn informatie en wat zeg ik tegen mijn klasgenootjes?

Frederique en Charlotte blikken terug op de eerste jaren van een glutenvrij leven. Van een spreekbeurt geven in groep 8, samen met vriendinnen glutenvrij snacken bij de McDonalds, meegaan op het NCV-kinderkamp tot aan vrienden van haar oudere broer die ook in de keuken boterhammen smeren en dat het fijn is om een plek te hebben waar je betrouwbare informatie vandaan haalt. Coeliakie is niet leuk, maar ze waren vastbesloten er wat van te gaan maken!

Dat lukt inmiddels behoorlijk goed. Ze hebben hun weg gevonden en willen graag hun ervaringen delen met andere tieners, moeders, gezinnen, en wie ook maar geïnteresseerd is en wel een goede dosis positiviteit kan gebruiken.

Een echter aanrader!

Handig om te weten

* Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl/

* Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl/

* Meer info over de kinderkampen: www.ncv.nl/over-ncv/activiteiten-voor-leden-en-niet-leden

* Meer info over Macdonalds glutenvrij: www.glutenvrij.nl/buiten-de-deur/uit-eten/het-lekker-glutenvrij-keurmerk

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via: