« Terug

Overlijden Joke van Liempt

Hortensia_klein.jpgzaterdag 24 april 2021

16 april is Joke van Liempt - Delfgaauw op zeventig jarige leeftijd overleden, zij was een van de oprichters van de NCV. Samen met vier andere patiënten besloot ze na een medisch congres in Leiden een belangenvereniging voor mensen met coeliakie op te richten.

Als NCV zijn we haar veel dank verschuldigd. Joke van Liempt werd in 1952 als een van de eersten in Nederland gediagnosticeerd met coeliakie. Toen was dat bij medici nog een omstreden ziekte. Het is goed om ons te realiseren dat er in de tussentijd veel bereikt is. Hoewel de diagnose van coeliakie absoluut nog verbeterd kan worden, is deze al veel gangbaarder. En in medische kringen gelukkig al lang niet meer omstreden. Ook is er veel meer kennis over het glutenvrij dieet en zijn er gelukkig veel meer, smakelijker en betaalbaarder glutenvrije producten beschikbaar.

Dat hadden we als vereniging nooit kunnen bereiken zonder de voorvechters van het eerste uur zoals Joke van Liempt. We zijn zeer dankbaar dat zij en anderen de handschoen hebben opgepakt en de basis van de Nederlandse Coeliakie Vereniging hebben gelegd.

We wensen haar nabestaanden alle sterkte bij het verwerken van dit verlies