« Terug

Handig: ingrediëntenchecker Voedingscentrum

maandag 24 juni 2019

Het Voedingscentrum komt met een nieuwe app waarmee je in één oogopslag kan zien of er gluten in een product zitten en welk product het Crossed Grain keurmerk heeft. Deze ingrediëntenchecker heet ‘Kies Ik Gezond?’ en is vanaf vandaag verkrijgbaar in zowel de App- als Play Store.

Met de Kies Ik Gezond?-app hoef je geen etiketten meer uit te pluizen en wordt het een stuk eenvoudiger om de producten te vinden die voor jou veilig zijn. De app is niet alleen handig als je coeliakie hebt, maar ook een allergie of intolerantie. Je selecteert eenvoudig dat je wilt letten op gluten, melk, noten, vis of een ander allergeen.

Speciaal voor mensen die de app willen gebruiken om glutenvrije producten te vinden, hebben we een gebruiksaanwijzing gemaakt die je op deze pagina gratis kan downloaden. 

Grote stap voorwaarts

De app is volgens NCV-directeur Bianca Rootsaert een grote stap voorwaarts voor iedereen die glutenvrij moet eten: ‘Etiketten lezen is niet altijd even makkelijk, vooral als je net begint met glutenvrij eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain keurmerk’ zijn ook herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met een glutenintolerantie. Verder zijn we heel blij met deze app omdat het handig is voor heel Nederland! Iedereen krijg wel eens iemand op bezoek die glutenvrij moet eten.’ 

Bevat mogelijk sporen van…

De app houdt geen rekening met ‘sporen van’ of kruisbesmetting. In Europa is er namelijk nog geen wet die zegt wanneer dit op de verpakking moet staan. Daarom gaan fabrikanten er allemaal anders mee om. Omdat ‘sporen van’ dus altijd iets anders kan betekenen, kun je er geen betrouwbare uitspraak over doen. Komen hier wel regels voor, dan verwerkt het Voedingscentrum dit ook in de app.

Wil je er zeker van zijn dat een product glutenvrij is, kies dan voor een product met het glutenvrij-keurmerk.

Via deze links kun je de app downloaden:

Bekijk in Play Store
Bekijk in App Store

Download ook de gebruiksaanwijzing die stap voor stap uitlegt hoe je glutenvrije producten (met het keurmerk) kan vinden.