« Terug

Gluten in zonnebrandcrème

Zonnebrand.jpg22 juli 2019

’Moeten zonnebrandcrèmes met gluten vermeden worden?’, is een vaak gestelde vraag in de vakantieperiode.

Nee, dat hoeft niet. Gluten levert voor mensen met coeliakie alleen een gevaar op als het in de mond komt. Op de huid richt gluten geen schade aan.

Bij zonnebrandcrèmes en andere cosmetica is het dus vooral belangrijk dat je uitkijkt voor producten met gluten die in contact komen met de mond, zoals lippenstift of lippenbalsem met zonnefactor. Die kun je dus beter niet gebruiken.

Voor gewone zonnebrandcrème geldt dat voorzichtig smeren op het gezicht (zodat het niet op of in de mond komt) en handen wassen na het aanbrengen voldoende is. Als je het risico dan toch te groot vindt, kun je kiezen voor glutenvrije zonnebrandcrème. Net als bij voeding is ook op cosmeticaproducten de vermelding van de ingrediënten verplicht.

Voor cosmetica wordt daarbij gebruik gemaakt van zogenaamde INCI-namen. INCI staat voor: International Nomenclature Cosmetic Ingredient, oftewel Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten. Met deze namenlijst kan je dus ook in het buitenland checken wat er in je zonnebrandcrème en andere cosmetica zit. Als je een naam van onderstaande lijst in de ingrediëntendeclaratie van de zonnebrandcrème ziet, weet je dat er gluten in zit.

Algemeen
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein
Gliadin

Tarwe
Stoffen met Triticum vulgare in de naam
Stoffen met Wheat in de naam

Gerst
Hordeum vulgare
Hordeum distichon (extract)

Rogge
Secale cereale

Haver
Avena sativa
Hydrolyzed oat protein
Potassium Cocoyl hydrolyzed oat protein
Potassium Palmitoyl hydrolyzed oat protein
Hydroxypropyltrimonium hydrolyzed vegetable protein
Steardimonium hydroxypropyl vegetable protein