« Terug

Mag je al die voedselintoleranties van vrienden negeren?’

09 december 2019

In de rubriek IK DEUG in Trouw van 8 december jl. wordt de volgende kwestie voorgelegd: ‘Mag je al die voedselintoleranties van vrienden negeren?’

In een voorbeeld wordt een persoon beschreven die glutenvrij eet. Als hij bij vrienden eet, krijgt hij soep met een ‘verzwegen’ glutenrijk bouillonblokje. Maar hij krijgt geen last volgens de gastvrouw.

‘Mag je (deze) pietluttige gezondheidsfreaks om de tuin leiden’ is  vervolgens de vraag. Er zijn mensen die echt geen gluten kunnen verdragen. Zij hebben de auto-immuunziekte coeliakie. Deze patiënten worden (ernstig) ziek van gluten. 

Het antwoord op het dilemma wordt daarmee: NEE, dat mag je NOOIT negeren. 

Dan is er nog een groep die glutensensitief is, en ook (ernstige) gezondheidsklachten krijgt door gluten. Voor hen geldt hetzelfde: NEE, dat mag je NOOIT negeren.

Mag je vrienden om de tuin leiden, die uit vrije keuze aangeven geen gluten te willen eten, maar niet direct ziek worden? Dat hangt een beetje van de vriendschap af.

Floris van Overveld,

Directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging

Lees hier het oorspronkelijke bericht