« Terug

Melding ‘Kan gluten bevatten’ op een etiket wordt eindelijk duidelijk!

Etiket.jpg06 februari 2024

Er gaat vanaf dit jaar heldere regelgeving in voor de melding van kruisbesmetting met allergenen op een etiket van een product. Dus ook voor kruisbesmetting met tarwe/gluten. Daar heeft de NCV zich enorm hard voor gemaakt – met de stichting Voedselallergie, Anafylaxis Netwerk, ProVeg én de voedingsindustrie – bij de NVWA en het ministerie van VWS.

‘Dat er veel meer duidelijkheid en helderheid komt over, in ons geval, de melding ‘Kan tarwe/gluten bevatten’ is positief. Tot nu toe was deze melding heel willekeurig. Vaak meldden fabrikanten deze waarschuwing om zich in te dekken, zelfs als er geen kruisbesmetting was. Maar we gaan nu naar de situatie toe waarin fabrikanten moeten zorgen dat er geen onbedoelde besmettingen met allergenen in een product zitten, tenzij het echt niet anders kan. En dan is de waarschuwing verplicht. De waarschuwing krijgt dan dus écht betekenis. Dat geldt niet voor verpakking die je morgen in de winkel vindt, want fabrikanten hebben hiervoor twee jaar de tijd gekregen,’ reageert NCV-directeur Floris van Overveld. Wereldwijd wordt aan deze regelgeving gewerkt, en Nederland loopt daarmee voorop.

De komende tijd houden we jullie uiteraard op de hoogte wat dit voor jouw dagelijkse boodschappen betekent. Hou ook deze pagina in de gaten: https://bit.ly/3uHfe4R