Over Glutenvrije markt en lezing Assen

Glutenvrije markt en lezing Assen

Op 8 oktober vindt weer een glutenvrije markt en interessante lezing bij Van der Valk in Assen plaats.

Gratis toegang

Om de al te grote drukte van de afgelopen markten te voorkomen werken we weer met het bestellen van gratis toegangskaartjes. Als lid kan je toegangskaartjes bestellen voor jezelf en voor je (beperkt aantal) introducés (bijvoorbeeld familie, vrienden, buren). Voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar hoef je geef toegangskaartje te bestellen.

Ben je geen lid en wil je een kijkje komen nemen op de markt om te zien of het NCV-lidmaatschap ook iets voor jou is, dan ben je van harte welkom. Stuur een mailtje naar info@glutenvrij.nl.

Lunch - Vol

Aanmelden voor de lunch is nu helaas niet meer mogelijk.

Het uitgebreide, glutenvrije buffet staat ook op 8 oktober tussen 12.00 en 14.00 uur klaar, dus het wordt weer heerlijk lunchen. Met je lunchkaartjes heb je ook toegang tot de hele dag. Je hoeft dan niet apart nog toegangskaartjes te bestellen. Let op! Zonder lunchkaartje kan je de lunchzaal niet betreden.

Goodiebag van Schär

Markt scharOp vertoon van je bevestiging van aanmelding ontvang je als betalend lid bij de ingang van de markt een bonnetje waarmee je een goodiebag* in de stand van Schär kunt ophalen.

*Zolang de voorraad strekt.

Welke leveranciers staan op de markt?

We hebben alle leveranciers die op zaterdag 8 oktober op de markt staan op een rij gezet. Lees verder.

Lezing van 11- 12 uur Red Room

Dr. Iris Jonkers, onderzoeker bij het UMCG, zal een lezing verzorgen met de titel: Met genetisch onderzoek en minidarmpjes de oorzaak van coeliakie begrijpen.

Coeliakie is een auto-immuunziekte die deels wordt veroorzaakt door genetische aanleg, vastgelegd in ons DNA. Niet alleen kan de genetische aanleg ons meer vertellen over wie er kans heeft om coeliakie te krijgen, maar het kan ons ook informatie verschaffen over het ontstaansmechanisme van coeliakie. In deze presentatie wordt toegelicht hoe de onderzoekers proberen te begrijpen wat de moleculaire mechanismen zijn die leiden tot coeliakie vanuit genetisch oogpunt. Dit doen ze onder andere door DNA aan te passen in cellen die belangrijk zijn binnen coeliakie, de dunne darm cellen en immuun cellen. Om zo goed mogelijk de effecten van die veranderingen te meten maken ze gebruik van een model systeem waarin we de compositie van de darm zo goed mogelijk proberen te repliceren. We maken dus mini-darmpjes, die we kunnen veranderen en uitmeten, en waarin we het ontstaan van coeliakie kunnen bestuderen. Hoe dat eruit ziet, zul je tijdens de presentatie zien.

Er zijn geen kosten verbonden aan het bijwonen van de lezing. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Meer informatie over glutenvrij leven

Uiteraard staan onze vrijwilligers in de informatiestand en in de bakstand klaar om al je vragen over glutenvrij leven te beantwoorden. En een gespecialiseerde diëtist uit ons NCV-diëtistennetwerk is aanwezig om alle vragen over het glutenvrij dieet te beantwoorden. Je kunt onze diëtist bezoeken in de stand van de NCV op de markt.

Kinderopvang

Ook aan de kinderen is weer gedacht! Kinderen van 3 tot en met 10 jaar zijn welkom in de kinderhoek. Hier kunnen ze onbezord bakken en knutselen.

Verloting

Bij de ingang van de hal bestaat de mogelijkheid om loten te kopen. De prijzen voor de verloting worden beschikbaar gesteld door diverse leveranciers. De opbrengst komt ten goede van de kinderactiviteiten die de vrijwilligers organiseren.

Tips

  • Neem een koeltas mee naar de glutenvrije markt om je aankopen koel te houden.
  • Betalen met pin kan bij een aantal leveranciers, maar mogelijk niet bij iedereen. Hotel Van der Valk heeft geen openbare pinautomaat. Neem daarom voldoende contant geld mee om je inkopen te kunnen betalen.

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.