NCV-Stimuleringsprijs

De NCV wil dat er zo veel mogelijk onderzoek naar coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen gedaan wordt en wil jonge onderzoekers stimuleren om zich te blijven verdiepen in deze aandoeningen. Daarom kunnen jonge onderzoekers zich aanmelden voor de NCV Stimuleringsprijs. De winnaar krijgt een oorkonde en 15.000 euro om bestaand onderzoek verder uit te breiden of te werken aan toepassing van hun bevindingen in de praktijk.

De winnaar 2022 is bekend!

Diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma van het Amsterdam UMC heeft de NCV Stimuleringsprijs 2022 gewonnen, bestaande uit een oorkonde en 15.000 euro. Wierdsma wil onderzoeken hoe de diagnose coeliakie gesteld kan worden met minder belasting voor de patiënt. Als iemand glutenvrij eet, maar alsnog een diagnose wil, moet maar liefst 8 weken lang weer een hoge dosis gluten worden gegeten. Deze zogenoemde glutenchallenge is erg belastend. Vele mensen vermijden om die reden deze glutenbelastingtest. Lees verder

NCV-Stimuleringsprijs in de media

Waarom een stimuleringsprijs?

In 2021 heeft de NCV, de Nederlandse Coeliakie Vereniging, de NCV Stimuleringsprijs in het leven geroepen. De NCV is een bloeiende patiëntenvereniging die al sinds 1974 de vraagbaak en ontmoetingsplek is voor mensen die om medische redenen glutenvrij moeten eten. Wij weten daarom als geen ander hoe belangrijk onderzoek is naar coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen. Daarom willen wij graag succesvol onderzoek belonen en jonge veelbelovende onderzoekers stimuleren zich te blijven inzetten voor ons!

We kennen een prijs van 15.000 euro toe aan jonge onderzoekers die in de afgelopen jaren onderzoek hebben gedaan op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen. Hiermee kunnen zij hun wetenschappelijke inzichten verder brengen of kunnen werken aan toepassingen in de praktijk. De winnaar mag hier zelf een suggestie voor doen.

Jury oordeel en NCV leden bepalen samen de uitslag

Een jury bestaande uit drie onderzoekers uit de wetenschappelijke adviesraad van de NCV en twee leden van de NCV bestuderen samen de inzendingen. De jury beoordeelt de kwaliteit van het reeds uitgevoerde onderzoek, de impact en relevantie van het voorstel voor de besteding van de prijs en het potentieel van de onderzoeker. De jury maakt vervolgens de drie nominaties bekend. Daarna kunnen de NCV leden stemmen op hun favoriet. Het juryoordeel en de stemmen van de NCV leden wegen allebei mee voor 50%. 

Award en geldbedrag als aanmoediging

De winnaar krijgt een oorkonde en een cheque van 15.000 euro. De geldbedragen zijn te besteden voor een relevant onderzoek of aan toepassing in de praktijk. De winnaars mogen zelf een suggestie doen ter besteding van de cheque.

Heb je al een vraag? Misschien vind je het antwoord hieronder.

 • Wat is de NCV stimuleringsprijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Een erkenning vanuit de NCV voor belangrijke wetenschappelijk onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen die ook behandeld worden door een glutenvrij dieet. De onderzoeken en toepassingen zullen leiden tot de bevordering van de gezondheid van onze leden en zijn van waarde van de samenleving.

 • Waarom wordt de prijs uitgereikt?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  De NCV wil met de prijs jonge onderzoekers stimuleren om zich te blijven richten op coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen die behandeld worden met een glutenvrij dieet.

 • Welk wetenschappelijk onderzoek komt in aanmerking voor de prijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  • Onderzoekers die in de afgelopen jaren onderzoek hebben gedaan op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis of aanverwante aandoeningen die ook behandeld worden met een glutenvrij dieet. Die kan zijn op het gebied van biomedisch onderzoek, kwaliteit van leven of voeding.
  • De onderzoekers zijn doctoraal student, promovendus of wetenschapper en hebben de hoogste graad (bachelor, master of PhD) binnen de afgelopen zeven jaar ontvangen. Er zijn verlengingen mogelijk voor deze termijn van zeven jaar voor periodes de onderzoeker waarin niet werkzaam is geweest in wetenschap in verband met bijvoorbeeld zorg-, ouderschapstaken of ziekte.
  • De onderzoekers zijn verbonden aan een Nederlands instituut, organisatie of bedrijf.
 • Welk initiatief van toepassing komt in aanmerking voor de prijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Baanbrekende en/of effectieve projecten of toepassingen in Nederland

 • Wat houdt de prijs in?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  De wetenschapper, persoon, instelling of organisatie ontvangt naast een oorkonde, een cheque van € 15.000 euro te besteden aan een wetenschappelijk onderzoek of project in praktijk naar keuze binnen een jaar na de uitreiking van de prijs.

 • Hoe komt de shortlist met de genomineerden tot stand?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Onderzoekers kunnen zichzelf kandidaat stellen voor de prijs. Zij dienen in te sturen:

  • Een curriculum vitae.
  • Een overzicht van 1 A4 van het onderzoek dat tot dusver is uitgevoerd en welke resultaten het onderzoek heeft opgeleverd. Graag inclusief bronvermelding naar relevante ondersteunende (wetenschappelijke) publicaties.
  • Een voorstel van max. 1500 woorden waarin wordt uitgelegd hoe het huidige onderzoek zou worden uitgebreid of tot welke toepassing in de praktijk de prijs zou kunnen leiden. De bestedingsruimte is 24 maanden na toekenning van de prijs.

  Een vakjury beoordeelt de inzendingen en nomineert drie inzendingen. Zij kijkt naar de kwaliteit van het onderzoek, de impact en relevantie voor coeliakie en verwante aandoeningen en het potentieel van de onderzoekers. Daarna start het stemmen door de leden.

 • Mijn onderzoek staat op de shortlist. Hoe gaat het nu verder?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Ben je door de vakjury genomineerd om op de shortlist te komen. Dan nemen we contact met je op om een kort filmpje van 1 minuut in te sturen waarin je jezelf en je onderzoek voor onze leden presenteert en een publiekssamenvatting van 250 woorden op te sturen. Deze zullen we verspreiden onder onze leden. Zij mogen stemmen op hun favoriet.

  Het juryoordeel en het oordeel van de NCV leden telt allebei voor 50%.

 • Wie wint de NCV Stimuleringsprijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Een vakjury kiest de nominaties en bepaalt voor 50% de uitslag. De NCV leden bepalen met stemmen de overige 50%. Stemmen kan vanaf een nader te bepalen tijdstip. In het onwaarschijnlijke geval dat de stemmen staken, heeft de vakjury de beslissende stem.

 • Wie zitten er in de jury?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Drie onderzoekers uit de wetenschappelijke adviesraad van de NCV en twee leden van de NCV.

 • Wanneer wordt de winnaar 2022 bekend gemaakt?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Op de Nederlandse Coeliakie Dag op zaterdag 2 april 2022.

 • Waar gaat de cheque van 15.000 euro heen?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  De winnaars doen een suggestie voor een wetenschappelijk onderzoek of project in de praktijk. De jury toetst of het aangedragen onderzoek of project in aanmerking komt voor het geldbedrag. De toetsingscriteria zijn:

  • Het gaat om onderzoek dat relevant is voor coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen.
  • De besteding is binnen 24 maanden na toekenning van de prijs.
  • De onderzoeker heeft voor die periode nog een aanstelling.
  • De besteding is niet voor financiering van die aanstelling.
 • Waar komt de cheque van 15.000 euro vandaan?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Als NCV hebben wij een onderzoeksfonds. Regelmatig krijgen wij donaties en legaten van mensen, met als doel om onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis een aanverwante aandoeningen te stimuleren.

  Het geld uit dit fonds zetten wij in voor:

  • Het co-financieren van belangrijk onderzoek op het gebied van coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen in Nederland.
  • Het doen van eigen onderzoek n.a.v. vragen van leden. Bijvoorbeeld naar kruisbesmetting.
  • De NCV Stimuleringsprijs om te zorgen dat goede onderzoekers zich blijven inzetten voor coeliakie, dermatitis herpetiformis en aanverwante aandoeningen in Nederland.

  Hiernaast werven we ook nog geld samen met de Maag-Lever-Darm-Stichting om ‘Meer Grip op Coeliakie’ te krijgen. Voor meer informatie: https://www.mlds.nl/nieuws/samen-krijgen-we-grip-op-coeliakie/.

 • Sinds wanneer bestaat de NCV Stimuleringsprijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  De NCV Stimuleringsprijs wordt in 2022 voor het eerst uitgereikt.

 • Is het een terugkerende prijs?

  Laatst gewijzigd op: 09-11-2021

  Vooralsnog zal de prijs drie keer uitgereikt worden; in 2022, 2023 en 2024. Daarna zal het NCV bestuur opnieuw evalueren.