« Terug

Podcast: waarom heb ik coeliakie met prof. dr. Frits Koning

Podcast Liggend voor website.jpg02 november 2021

In deze aflevering is prof. dr. Frits Koning te gast, werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum, afdeling immunologie. “Coeliakie is een ziekte die veroorzaakt wordt door een verkeerde reactie van het afweersysteem. Als immunologen zijn wij erg geïnteresseerd in hoe en waarom dit gebeurt en wat je eraan zou kunnen doen.”

Frits Koning doet al sinds 1988 onderzoek naar coeliakie en geeft in deze podcast uitleg over de werking van het immuunsysteem. Bij coeliakiepatiënten denkt het immuunsysteem om een of andere reden dat gluten gevaarlijk is. Hij legt uit wat de rol is van HLA-DQ2 en beantwoordt vragen van luisteraars.

Kan een parasiet, bacterie of een virus een trigger zijn voor coeliakie? Hoe kan het dat de een met meer klachten reageert op een onbedoelde gluteninname dan de ander? Wat weten we over refractaire coeliakie en wat is de stand van zaken in onderzoek? 

Kort samengevat; een boeiend gesprek over onder andere triggers van coeliakie, de werking van het immuunsysteem en dat er tegenwoordig veel aandacht is voor onderzoek naar coeliakie wereldwijd!

 

Handig om te weten:

* Alles over de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.ncv.nl

* Alles over glutenvrij eten: www.glutenvrij.nl/

* Alles over coeliakie: www.glutenvrij.nl/ziek-van-gluten/coeliakie/coeliakie

Beluister al onze podcasts en volg ons op je favoriete podcastplatform via: