« Actueel nieuws

NCV in de bres voor Oekraïense coeliakiepatiënten

iStock-1331647703.jpgzaterdag 05 maart 2022

Waarmee kunnen we coeliakiepatiënten in Oekraïne - en zij die op de vlucht zijn voor het geweld - het beste helpen? Dat heeft de Europese koepel van coeliakieverenigingen (AOECS) mede op initiatief van de NCV onderzocht.

Vooral de Poolse vereniging is dag en nacht actief. Verreweg de meeste Oekraïense vluchtelingen komen naar dat land, en Polen heeft nog logistieke lijnen met Oekraïne. Er gaan al transporten met glutenvrije producten naar de West-Oekraïense stad Lviv. Er volgen er meer in overleg met de Oekraïense vereniging, voor zover contact mogelijk is.

Op de vraag welke hulp de Poolse vereniging en andere omringende landen het meest wensen, gaven ze aan nu vooral menskracht nodig te hebben. Glutenvrije voeding voor Oekraïne en de vluchtelingen is er nu nog genoeg. 

Met een speciaal fonds gaat de AOECS coeliakieverenigingen ondersteunen die de Oekraïense coeliakiepatiënten helpen. De NCV nam ook contact op met Vluchtelingenwerk Nederland met de vraag of we wat kunnen doen voor Oekraïense vluchtelingen met coeliakie in ons land, of voor degenen die hen opvangen. 

Het is hartverwarmend dat leden ook hun hulp aanbieden voor Oekraïense coeliakiepatiënten. Zodra duidelijk is hoe je kunt bijdragen, zullen we zeker hierover berichten!