Alles over hulp aan Oekraïense vluchtelingen met coeliakie

Hier vind je alles over wat we vanuit de NCV kunnen doen voor Oekraïense vluchtelingen met coeliakie.

Doneer aan het fonds Oekraïne

Om de ondersteuning zo effectief mogelijk te laten verlopen, heeft de AOECS een fonds in het leven geroepen. Met dat geld kunnen we:

  • Glutenvrije producten leveren aan mensen met coeliakie in Oekraïne.
  • Glutenvrije producten leveren aan Oekraïense vluchtelingen in de landen waar zij worden opgevangen.
  • Oekraïense vluchtelingen met coeliakie wegwijs maken voor wat betreft glutenvrij eten in de landen waar zij worden opgevangen en mentale ondersteuning bieden.

Er is nu vooral geld nodig. Het maakt niet uit hoeveel je geeft, want elke bijdrage is welkom! Wij zorgen ervoor dat het geld goed terechtkomt. Je kunt je gift storten op NCV rekeningnummer NL76RABO0337809917 onder vermelding van ‘Fonds Oekraïne'.

Wat kan jij doen?

In ons land komen steeds meer Oekraïense vluchtelingen aan. Waaronder ook mensen met coeliakie. Als wij dat horen, zoeken we vrijwilligers in de buurt die hen kunnen ondersteunen met glutenvrij eten en boodschappen doen in Nederland. Zou jij een van die vrijwilligers willen zijn? Meld je dan hieronder aan. Zodra er een aanmelding bij jou in de buurt is, nemen we contact met je op! Al meer dan 100 mensen hebben zich aangemeld om Oekraïense vluchtelingen met coeliakie te helpen. Hier zijn we echt heel blij mee! Je kan je nog steeds aanmelden: direct aanmelden.

De eerste match is gemaakt

Op een donderdagavond bereikte ons, de NCV, de vraag of we een gezin uit Oekraïne met drie kinderen die glutenvrij moeten eten, welkom konden heten en wilden opvangen bij aankomst. Al snel vonden we Tjitske! Zij woont in de buurt, heeft zelf coeliakie, weet de weg en wilde graag helpen. Via de email zijn Tjitske en de moeder aan elkaar gekoppeld van waaruit ze zelf verder een eerste afspraak hebben gemaakt. Ontzettend fijn dat Tjitske hen verder wil begeleiden.

Tjitske: ‘Uitgerust met Google Translate ben ik die week op bezoek geweest bij de Oekraïense moeder met drie kinderen die glutenvrij moeten eten. Ik denk dat ik het in dit geval ook wel zonder Google translate had gekund. Haar Engels was goed genoeg en dus hoefden we maar een paar woorden op te zoeken. Ik heb de moeder verteld waarop ze moet letten als ze producten koopt in de supermarkt. Maar ook welke supermarkt goedkoop is en hoe je etiketten moet lezen. Ze had ook nog vragen die niets met het glutenvrij dieet te maken hadden, maar alles met een beetje ontspanning. Zo wilde ze weten waar er een bos en een speeltuin is. Het was fijn om ze te kunnen helpen en ik hoop dat ze die middag het bos met speeltoestellen hebben gevonden. Het was prachtig weer en het was niet ver.’

Coördinatie van het matchen

We hebben twee vrijwilligers gevonden die de matchingsaanvragen gaan coördineren: Marlous de Haas en Antoinette Haan. Als er een nieuwe aanvraag binnenkomt om vluchtelingen uit Oekraïne te matchen zal je met een van hen contact hebben.

Beschikbare informatie

  • De belangrijkste informatie hebben we in drie talen in een flyer gezet: Oekraïens, Engels en Nederlands.
  • We sturen een factsheet naar alle organisaties die te maken hebben met vluchtelingen uit Oekraïne om ze te wijzen op de NCV als er iemand is die coeliakie of een aanverwante aandoening heeft.
  • De bekende dieetpas en dieetvertaling zijn ook in het Oekraïens vertaald. Deze vind je in de webwinkel.