Glutenvrije Piet

Op 18 november komt Sinterklaas ons land binnen in Gorinchem. In de weken daarna wordt hij in veel gemeenten warm onthaald. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers in het hele land, liepen er in 2022 in 189 Sinterklaasintochten Glutenvrije Pieten mee! Dit jaar gaan we dit aantal ruim overtreffen! Help jij mee om de intochten van Sinterklaas ook tot een feest te maken voor de kinderen die glutenvrij moeten eten? Op deze pagina vind je alle informatie over Glutenvrije Piet.

Aanmelding Glutenvrije Piet gesloten

Je kan je niet meer aanmelden voor het Glutenvrije Pietproject. De Bakpiet gaat nu tienduizenden glutenvrije kruidnoten bakken, zodat ze op tijd zijn bij alle intochten. En dat zijn er heel veel! Je kan hier zien bij welke intocht een Glutenvrije Piet meeloopt: https://www.ncv.nl/waar-vind-je-glutenvrije-piet.

Als je vragen hebt, kun je die stellen via glutenvrijepiet@glutenvrij.nl

Glutenvrije kruidnoten

De bakkerij van glutenvrije kruidnoten maakt deze heerlijke kruidnoten voor kinderen die glutenvrij eten.

Kruidnoot etiket Liberaire

Hoe herkent Glutenvrije Piet jou?

Print deze vlag, hang 'm aan je pietenmuts of plak 'm om een stokje heen. Als je 'm goed omhoog houdt, ziet Glutenvrije Piet dat jij de glutenvrije kruidnoten mag hebben! Je kunt ook de kleurplaat downloaden, inkleuren en omhoog houden. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

Hoe herken je Glutenvrije Piet?

Alle Glutenvrije Pieten dragen een speciale NCV tas, met daarin de glutenvrije kruidnoten, zodat ze niet vermengd worden met ander snoepgoed. Sommige Glutenvrije Pieten houden een vlag omhoog met het Glutenvrije Piet logo erop, anderen zullen zich op een andere manier onderscheiden...maar let goed op, je herkent ze vast! 

Foto tasjes

Waarom Glutenvrije Piet?

In Nederland heeft 1 op de 100 kinderen de auto-immuunziekte coeliakie. Zij moeten om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen niet altijd feestelijk. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet, want van kruimels op de handschoen worden zij al ziek.  

Sinterklaasintocht voor alle kinderen

De Nederlandse Coeliakie Vereniging vindt dat de intocht van Sinterklaas een onbezorgd feest moet zijn voor alle kinderen! Daarom probeert de NCV door het hele land Glutenvrije Pieten bij Sinterklaasintochten te laten meelopen. Deze speciale Pieten richten zich alleen op de kinderen die glutenvrij moeten eten. Zij hebben voor hen glutenvrije kruidnoten bij zich en geven hen aandacht. Op de foto, een high-five of een dansje, net als alle andere kinderen maar dan glutenvrij en zonder kruisbesmetting!

Steun de Glutenvrije Piet

De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging en haar vrijwilligers. Monique Stevens, moeder van een kind met coeliakie en vrijwilliger van de NCV, startte deze actie. 

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) is een patiëntenvereniging ter bevordering van het lichamelijk en sociaal welzijn van mensen met coeliakie en/of dermatitis herpetiformis en aanverwante ziektebeelden.

Wil je een financiële bijdrage leveren aan het mogelijk maken van Glutenvrije Piet? Je helpt ons daarmee mogelijk te maken dat de intocht van Sinterklaas ook een feest is voor de kinderen die glutenvrij moeten eten. Dank je wel daarvoor!

Direct doneren

Hoe denkt de NCV over de kleur van de Glutenvrije Piet?

Als het aan ons ligt is dat... GROEN! Lekker goed herkenbaar voor kinderen die glutenvrije kruidnoten willen. En daar gaat het natuurlijk om!  

De vrijwilligers die uit naam van de NCV meelopen in verschillende Sinterklaasintochten adviseren we om het beleid van de landelijke intocht te volgen. Dat zijn roetveegpieten in vele kleuren en gradaties. Wij hopen dat het Sinterklaasfeest in Nederland zich in de komende jaren ontwikkelt tot een feest dat geen aanleiding meer geeft tot verdeeldheid.